Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Ευρωβουλευτής κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ



Ο Κ. Αρσένης στηρίζει την εκστρατεία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού

 Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κρίτων Αρσένης, τάσσεται κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ και σε συνάντηση με το Σωματείο Εργαζομένων τόνισε την ανάγκη πανευρωπαϊκής κατοχύρωσης του δημόσιου χαρακτήρα στην ύδρευση.

 Στη συνάντηση με τους εργαζόμενους συζητήθηκαν οι δυσμενείς επιπτώσεις που είχε για τους πολίτες η ιδιωτικοποίηση του νερού σε άλλες χώρες όπως η Βρετανία καθώς και το παράδειγμα της επανακρατικοποίησης των εταιρειών ύδρευσης στη Γαλλία.

Τονίστηκε επιπλέον η ανάγκη να υπάρξει περαιτέρω κινητοποίηση για τη στήριξη της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας πολιτών εναντίον της ιδιωτικοποίησης του νερού (http://www.right2water.eu/el) στο πλαίσιο της οποίας συλλέγονται πανευρωπαϊκά υπογραφές. Στόχος της εκστρατείας είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει νέα νομοθεσία που θα βάλει φρένο στην ιδιωτικοποίηση του νερού σε ολόκληρη την Ευρώπη και θα κατοχυρώσει το δημόσιο χαρακτήρα των εταιρειών ύδρευσης. Μέχρι στιγμής 1.350.000 ευρωπαίοι πολίτες έχουν υπογράψει.

Ακολουθούν δηλώσεις του Κρίτωνα Αρσένη μετά το τέλος της συνάντησης:

"Σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν ιδιωτικοποιείται πλέον το νερό. Την ίδια στιγμή που στην Γαλλία επανακρατικοποιούν τις εταιρείες ύδρευσης, η ελληνική κυβέρνηση προχωρά στην ιδιωτικοποίηση τους. Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι η ιδιωτικοποίηση του νερού βάζει σε κίνδυνο την πρόσβαση των πολιτών σε ένα από τα πιο βασικά αγαθά για την καθημερινή διαβίωση.

Η ιδιωτικοποίηση του νερού στη Βρετανία από τη Θάτσερ έφερε δραματικές επιπτώσεις για τους πολίτες αυξάνοντας το κόστος κατά 50% τα πρώτα 4 χρόνια, τριπλασιάζοντας τις διακοπές παροχής σε νοικοκυριά που δεν μπορούσαν να πληρώσουν, μειώνοντας την ποιότητα, αυξάνοντας τα κρούσματα δυσεντερίας και οδηγώντας σε αλλεπάλληλες παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Αντίστοιχη ήταν η εμπειρία στη Γαλλία υποχρεώνοντας το 2010 το δήμο του Παρισιού να επανακτήσει τη διαχείριση του νερού που από το 1985 είχαν οι εταιρείες Veolia και Suez. Έτσι ο δήμος κατάφερε να εξοικονομήσει 35 εκ. ευρώ το χρόνο, ενώ η τιµή του πόσιµου νερού µειώθηκε κατά 8% επιστρέφοντας σύμφωνα με υπολογισμούς την περίοδο 2011-2015 στους κατοίκους του Παρισιού 76 εκ. ευρώ.

Στην Ελλάδα οι δημόσιες εταιρίες ύδρευσης είναι σημαντικά κερδοφόρες παρά την κρίση. Επιπλέον, το δημόσιο και οι δήμοι έχουν οφειλές προς τις εταιρίες ύδρευσης ύψους 356 εκ. ευρώ. Το κράτος από την μία θα έχει έσοδα από την ιδιωτικοποίηση και από την άλλη θα τα πληρώσει για τα χρέη του στις υπό ιδιωτικοποίηση εταιρείες. Κερδισμένοι θα είναι οι νέοι ιδιώτες ιδιοκτήτες και χαμένοι οι πολίτες.

Καλώ τους συμπολίτες μας να υποστηρίξουν την πανευρωπαϊκή εκστρατεία συλλογής υπογραφών ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού (http://www.right2water.eu/el).

Καλώ την κυβέρνηση να σταματήσει άμεσα της διαδικασίες ιδιωτικοποίησης του νερού."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου