Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Δημοψήφισμα θέλουν στη Θεσσαλονίκη για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ

Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν σήμερα το μεσημέρι στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης το Συντονιστικό πολιτών και φορέων ''SOSτε το νερό'', το οποίο δραστηριοποιείται κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ.
Πρόκειται για ένα συντονιστικό 50 ατόμων με 11μελή γραμματεία την οποία αποτελούν εργαζόμεν της ΕΥΑΘ, μελοι των δημοτικών συμβουλίων της Περιφέρειας, καθηγητές πανεπιστημίου αλλά και απλοί πολιτες που γνωρίζουν τις συνέπειες πιθανής ιδιωτικοποίησης ενός βασικότατου κοινωνικού αγαθού και προσπαθούν να γνωστοποιήσουν το πρόβλημα σε όλους τους κατοίκους της πόλης.
Η εταιρεία σήμερα
Σύμφωνα με στοιχεία του προέδρου του σωματείου εργαζομένων της ΕΥΑΘ, κ. Αρχοντόπουλου, η εταιρεία είχε φέτος 18 εκατ. ευρώ καθαρά κάρδη, ενώ στα ταμεία της υπάρχει αποθεματικό 35 εκατ. και ο κύκλος εργασιών της την τελευταία τριετία ανέρχεται σε 145 εκατ. ευρώ.  Σύμφωνα με εκτιμήσεις του σωματείου, η τιμή πώλησης της ΕΥΑΘ από το ΤΑΙΠΕΔ θα είναι 90 με 100 εκατομμύρια ευρώ.
Η εταιρεία την τελευταία τριετία επίσης παρουσιάζει μία μείωση της κατανάλωσης της τάξεως των 6 εκατ. καθώς το 10% των συμπολιτών μας αδυνατεί να πληρώσει τους λογαριασμούς του ενώ το 20% τακτοποιεί τις οφειλές του με διακανονισμούς.
Ακόμη, σύμφωνα με τον κ. Αρχοντόπουλο, η μείωση των εργαζομένων της ΕΥΑΘ λόγω ανάθεσης εργασιών σε εργολάβους, στερεί τεχνογνωσία η οποία είναι πολύ χρήσιμη για την εταιρεία.
Η διεθνής εμπερία ιδιωτικοποίησης του νερού
Τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει να παραχωρήσει τις εταιρείες ύδρεσης και αποχέτευσης σε ιδιώτες, στην Ευρώπη υπάρχει μια τάση επανάκτησης του δημόσιου χαρακτήρα του νερού, σε πολλές πόλεις στις οποίες είχε ιδιωτικοποιηθεί. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Παρισιού, της Ιταλίας όπου το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε παράνομη την ιδιωτικοποίηση του νερού, πολλών γερμανικών πόλεων, αλλά και της Βιέννης. Εκεί, ο δήμαρχος της πόλης προχώρησε στη διενέργεια δημοψηφίσματος για το θέμα της ιδιωτικοποίησης του νερού, με το 85% των πολιτών να ψηφίζει κατά.
Στην Ευρώπη επίσης δραστηριοποιείται και το κίνημα Right 2 Water, το οποίο και συγκεντρώνει υπογραφές ώστε πιεστεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να νομοθετήσει πανευρωπαϊκά κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού.
Επειδή οι ιδιώτες δεν επενδύουν τα χρήματά τους έτσι απλά, αλλά έχουν σκοπό το κέρδος, είναι λογικό πως πιθανή ιδιωτικοποίηση του νερού θα είναι εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος.
Διεξαγωγή δημοψηφίσματος
Όσον αφορά την περίπτωση της Θεσσαλονίκης και της ΕΥΑΘ, οι δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας της Θεσσαλονίκης έχουν την πρόθεση να προχωρήσουν σε διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα.
Ο πρώτος Δήμος που έχει πάρει ρητά την απόφαση αυτή είναι ο Δήμος Ωραιοκάστρου. Οι Δήμοι Πυλαίας - Χωρτιάτη και Θέρμης είναι υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος και μαζί με το Δήμο Θεσσαλονίκης και το Δήμο Καλαμαριάς θα θέσουν το θέμα στα δημοτικά τους συμβούλια.
Να σημειωθεί ότι τη Μεγάλη Δευτέρα λήγει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αγορά του 51% της ΕΥΑΘ. Η προθεσμία έληγε κανονικά στις 19 Απρίλη, πήρε όμως παράταση 10 ημερών. Τα μέλη του συντονιστικού ''SOSτε το νερό'' έχουν προγραμματίσει για τη μέρα εκείνη στις 12 το μεσημέρι έξω από την ΕΥΑΘ, διάφορα δρώμενα με στόχο την καλύτερη ενημέρωση του κόσμου.

Του Θοδωρή Διαμαντόπουλου

Πηγή: thesspress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου