Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ: Να αποφασίσουν οι πολίτες!

ΜΙΛΤΟΣ ΤΡΟΥΜΠΑΛΟΣ
mtroumbalos@egnatiapost.gr
Η προσπάθεια διενέργειας δημοψηφίσματος, μέσω ανάλογων αποφάσεων των δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, είναι το επόμενο βήμα του αγώνα του συντονιστικού οργανώσεων και φορέων που αντιτίθενται στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Ήδη, από τη συνέλευση του Μαρτίου, προέκυψε ένα συντονιστικό όργανο 50 ατόμων με εντεκαμελή γραμματεία.
Ανάμεσά τους και οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ, που λειτουργούν ως «ακτιβιστές», σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων Γιώργο Αρχοντόπουλο. «Πρέπει να ενημερωθεί ο κόσμος αν ιδιωτικοποιηθεί το νερό τι τον περιμένει. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε αγώνα μέχρι τέλους. Θα πρέπει να γνωρίζουν οι ξένοι που θα έρθουν ότι θα βρουν μία πόλη στα χαρακώματα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αρχοντόπουλος.
«Η ΕΥΑΘ βγάζει 20 εκατομμύρια το χρόνο και θα πωληθεί 90...»
Η ΕΥΑΘ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη συνέντευξη Τύπου, είχε φέτος κέρδος 18 εκατομμυρίων ευρώ και έχει 35 εκατομμύρια αποθεματικό. Συνολικά τα τελευταία τρία χρόνια, το μεικτό κέρδος υπολογίζεται σε 145 εκατομμύρια ευρώ. Το συντονιστικό εκτιμά την τιμή πώλησης σε 90 με 100 εκατομμύρια ευρώ. «Υπολογίζεται ότι ένα 8-10% αδυνατεί να πληρώσει το νερό και το 20% κάνει διακανονισμό. Αυτοί πώς θα πληρώσουν τα ακριβότερα τιμολόγια του ιδιώτη και τι θα γίνει με το χρέος τους;» διερωτήθηκε ο κ. Αρχοντόπουλος.
Τα παραδείγματα του εξωτερικού, σύμφωνα με τον καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιάννη Κρεστενίτη, δείχνουν ότι η ιδιωτικοποίηση του νερού είναι ένα αποτυχημένο πείραμα. «Πλέον επανακτάται ο δημόσιος χαρακτήρας. Σε πόλεις, όπως το Παρίσι και σε χώρες όπως η Ιταλία. Και είναι και το παράδειγμα της Βιέννης που έκανε δημοψήφισμα για την ιδιωτικοποίηση δικτύων και οργανισμών», τόνισε ο κ. Κρεστενίτης.
Το δημοψήφισμα της Βιέννης και οι δήμοι της Θεσσαλονίκης
Το δημοψήφισμα της Βιέννης αποτελεί, όπως όλα δείχνουν, τον οδηγό της προσπάθειας. Στο δημοψήφισμα, στην ερώτηση περί ιδιωτικοποίησης των δικτύων, η αρνητική απάντηση ήταν καθολική με το «ΟΧΙ» να καταγράφει το ποσοστό του 87%! «Αφού ενημερωθεί ο πολίτης να ρωτηθεί. Να προχωρήσουμε και εδώ σε δημοψήφισμα. Ο Καλλικράτης δίνει αυτή τη δυνατότητα», υπογράμμισε ο κ. Κρεστενίτης.
Όμως ποια είναι η στάση των δήμων αυτή τη στιγμή; «Οι δήμοι συμμετέχουν με σύνθημα "Το νερό της Θεσσαλονίκης δε πωλείται και δε θα πωληθεί'. Ήδη οι δήμοι Θέρμης και Πυλαίας-Χορτιάτη τάχθηκαν σε ψηφίσματα υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος, ενώ κατά της ιδιωτικοποίησης τάχθηκαν οι Δήμοι Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς», είπε ο αντιδήμαρχος Θέρμης και μέλος του συντονιστικού Σωκράτης Φάμελλος. «Το Ωραιόκαστρο χθες αποφάσισε πρώτο ρητά τη διενέργεια δημοψηφίσματος και ακολουθεί η Θέρμη», διευκρίνισε ο κ. Φάμελλος.
Στο δημοτικό συμβούλιο της Μ. Δευτέρας αποφασίζει ο Δήμος Θεσσαλονίκης
«Δεν υπάρχει προηγούμενο που να ωφελήθηκαν οι πολίτες της ιδιωτικοποίησης του νερού», είπε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ο οποίος εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση στους εργαζόμενους της ΕΥΑΘ και γενικότερα στην κίνηση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού. «Ως δημοτικό συμβούλιο πήραμε ξεκάθαρη απόφαση κατά τον Γενάρη του 2011, που την επικαιροποιήσαμε τον Γενάρη του 2013. Το νερό πρέπει να μείνει στην πόλη και στον έλεγχο του Δημοσίου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αβραμόπουλος. Στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας θα τεθεί και το θέμα του δημοψηφίσματος. «Είμαστε κολλημένοι στον τοίχο και το μόνο μας πολιτικό όπλο είναι το δημοψήφισμα», είπε ο δημοτικός σύμβουλος Τριαντάφυλλος Μηταφίδης. «Οι περιφερειακοί δήμοι ψηφίζουν δημοψήφισμα, ελπίζουμε να δώσει τη Δευτέρα ένα ηχηρό μήνυμα και ο κεντρικός δήμος», είπε ο κ. Μηταφίδης.
Μεγάλη Δευτέρα με δράσεις στην ΕΥΑΘ
Ταυτόχρονα με την προσπάθεια διενέργειας δημοψηφίσματος, πραγματοποιείται συλλογή υπογραφών στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, οι οποίες έφτασαν τις 9.000, ενώ γίνονται προσπάθειες συντονισμού με την Αθήνα καθώς και εκεί ιδιωτικοποιείται η ΕΥΑΘ. Μαζί «τρέχει» και η διαδικτυακή πανευρωπαϊκή καμπάνια RIGHT TO WATER. Την Μεγάλη Δευτέρα το μεσημέρι, στις 12.00, θα πραγματοποιηθεί δρώμενο σχετικό με το θέμα μπροστά στο κτίριο της ΕΥΑΘ, στην Εγνατία, συμβολικά, καθώς εκείνη την ημέρα κλείνει η φάση των προσφορών για την αγορά του 51% των μετοχών της ΕΥΑΘ στο ΤΑΙΠΕΔ. Αμέσως μετά, οι εργαζόμενοι θα μεταβούν στο δημοτικό συμβούλιο όπου και θα συζητηθεί το θέμα.

Πηγή: egnatiapost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου