Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

ΕΥΑΘ Δημοψήφισμα για την ιδιωτικοποίηση


Ποιος στη Θεσσαλονίκη θέλει την πώληση της ΕΥΑΘ σε ιδιώτες επενδυτές; Οι πολέμιοι της ιδιωτικοποίησης εκφράζουν πράγματι, όπως υποστηρίζουν, τη συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών; Όπως φαίνεται, μέσα στους επόμενους μήνες, και ενώ «τρέχει» από το ΤΑΙΠΕΔ η διαδικασία της πώλησης του 51% των μετοχών της Εταιρείας, θα υπάρξουν συγκεκριμένες απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις.

 Του Θεόφιλου Σιχλετίδη

Στις επόμενες εβδομάδες όλοι οι δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης αναμένεται να τοποθετηθούν στο αίτημα που τους έχει καταθέσει το συντονιστικό 50 φορέων, οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης και κινήσεις πολιτών, το «SOSTE το νερό, είναι δημόσιο αγαθό» για τη διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων, ώστε οι πολίτες να πουν τη γνώμη τους για τα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ. Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε το «SOSTE το νερό» ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Αβραμόπουλος τάχθηκε κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ και υποστήριξε το αίτημα για το δημοψήφισμα, το οποίο θα συζητηθεί τη Μεγάλη Δευτέρα στο δήμο Θεσσαλονίκης. Ο αντιδήμαρχος Θέρμης Σωκράτης Φάμελος ανακοίνωσε πως ήδη ο δήμος Ωραιοκάστρου έχει πάρει απόφαση υπέρ του δημοψηφίσματος και εκτίμησε πως στον ίδιο δρόμο θα κινηθούν όλοι οι δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Στη συνέντευξη Τύπου τονίστηκε πως σε όλη την Ευρώπη το πείραμα των ιδιωτικοποιήσεων των δημόσιων εταιρειών ύδρευσης και αποχέτευσης είναι παντελώς αποτυχημένο σε ό,τι αφορά το δημόσιο συμφέρον και την πλευρά των πολιτών και πως, όπου έχουν διενεργηθεί δημοψηφίσματα, με το τελευταίο στην πόλη της Βιέννης, το ποσοστό υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα κινείται κοντά στο 90%.
Πέρα όμως από το δημοψήφισμα στις προθέσεις του «SOSTE το νερό» είναι να δοθεί και μία κινηματική… μάχη, για να μην πωληθεί η ΕΥΑΘ και η Εταιρεία να λειτουργεί με «δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο», χωρίς πάντως να είναι ξεκάθαρο αν αυτό σημαίνει να περάσει στην ευθύνη των δήμων ή να λειτουργήσει ως ένας 100% κρατικός οργανισμός. Σε σχέση με τη… μάχη ο πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων της ΕΥΑΘ Γιώργος Αρχοντόπουλος είπε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου πως οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές πρέπει να γνωρίζουν -και από τη διεθνή εμπειρία- ότι οι πολίτες της Θεσσαλονίκης θα τους περιμένουν στο δρόμο και στα «χαρακώματα», έτοιμοι για μία μάχη έως την τελική νίκη. Το πρώτο κινηματικό ραντεβού του «SOSTE το νερό» με τους πολίτες της Θεσσαλονίκης είναι τη Μεγάλη Δευτέρα, οπότε λήγει η πρώτη φάση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση της Εταιρείας, στις 12 το μεσημέρι, μπροστά στο κτίριο της ΕΥΑΘ στην Εγνατία. Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν και ο περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Θεοδωρόπουλος, που τάχθηκε συνολικά κατά του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων, και ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, που υπογράμμισε πως η ΕΥΑΘ είναι δημόσια και ανήκει σε όλους.

Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου