Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Δημοψήφισμα για το νερό της Θεσσαλονίκης

Σε εκλογές θα συμμετέχουν οι Θεσσαλονικείς προκειμένου να αποφασίσουν εάν θέλουν να ιδιωτικοποιηθεί ή όχι το νερό της πόλης.
Σε κοινή γραμμή βρίσκονται οι δήμοι Πυλαίας, Χορτιάτη, Θέρμης και Καλαμαριάς ενώ ο πρώτος δήμος που πήρε απόφαση να διεξάγει δημοψήφισμα είναι ο δήμος Ωραιοκάστρου.
Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης με θέμα «σώστε το νερό είναι δημόσιο αγαθό».
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, τάχθηκε υπέρ του δημοψηφίσματος, αλλά ωστόσο επεσήμανε ότι αυτό είναι απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.
Υπέρ του δημοψηφίσματος τάχθηκε και ο δημοτικός σύμβουλος Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.
Ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της ΕΥΑΘ, Γιώργος Αρχοντόπουλος, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ανακοίνωσε τα παρακάτω στοιχεία:
Οχτώ στους δέκα Θεσσαλονικείς δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΕΥΑΘ ενώ το 20% προχωράει στη διαδικασία διακανονισμού. Τα καθαρά κέρδη του Οργανισμού ανέρχονται σε 15 εκ. ευρώ ενώ το αποθεματικό του Οργανισμού είναι 350. εκ ευρώ.
Τα τελευταία 4 χρόνια τα μικτά έσοδα της ΕΥΑΘ ήταν 145 εκ ευρώ.
Σύμφωνα με τον κ. Αρβανιτόπουλο η ΕΥΑΘ αν προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση το ποσό της θα κυμανθεί από 80 έως 100 εκ. ευρώ.
Ο καθηγητής του ΑΠΘ Γιάννης Κριστενίτης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, ανέφερε ως παραδείγματα το Παρίσι, το Βερολίνο, τη Νίκαια, την Ιταλία, την Αυστρία και τη Γερμανία όπου δεν υπάρχει καμία ιδιωτική εταιρεία που να διαχειρίζεται το νερό των χωρών αυτών.
 
Ρεπορτάζ: Γ. Ρ 

Πηγή:  www.parousiazw.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου