Δευτέρα, 3 Ιουνίου 2013

Σε πρώτο πλάνο η μάχη για την ΕΥΑΘ

Συνεχίζεται η μάχη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού στην Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλίες πολιτών, συλλογικότητες και οργανώσεις να έχουν βάλει τον αγώνα ενάντια στην πώληση του νερού σε πρώτο πλάνο.
Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες μέρα με την μέρα καθώς συνεχίζονται οι συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων που παίρνουν θέση κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ και υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος.
Ήδη οι Δήμοι Θεσσαλονίκης, Θέρμης, Χαλκηδόνας, Αμπελοκήπων- Μενεμένης, Βόλβης έχουν πάρει απόφαση υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος ενώ οι περισσότεροι Δήμοι έχουν λάβει απόφαση κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού και αναμένεται το επόμενο διάστημα να συζητήσουν και το ζήτημα του δημοψηφίσματος.
Συνάντηση εργασίας με πρωτοβουλία του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτη Αβραμόπουλου και του συντονιστικού πολιτών και φορέων “SOSτε το νερό”, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη , στο Δημαρχείο με τη συμμετοχή Δημάρχων και εκπροσώπων των Δήμων της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης προκειμένου να συντονισθεί η προσπάθεια διενέργειας δημοψηφίσματος για το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της Ε.Υ.Α.Θ.
Ο συντονισμός για τη διενέργεια δημοψηφίσματος αναμένεται να πραγματοποιηθεί με προεξάρχουσα την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) η οποία αποτελεί τον συντονιστικό φορέα των Δήμων. Μάλιστα οι Δήμοι αναμένεται να ζητήσουν συνάντηση με τους βουλευτές της Θεσσαλονίκης προκειμένου να πάρουν θέση για το ζήτημα, να επιδιωχθεί συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Υπουργό Εσωτερικών και τον Πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να τεθεί το θέμα της μη ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ και του δημοψηφίσματος.
Ταυτόχρονα την Πέμπτη ξεκινά το τακτικό συνέδριο της η Κεντρική Ένωση Δήμων η οποία θα κληθεί από τους Δημάρχους που έχουν ταχθεί υπέρ του δημοψηφίσματος να υιοθετήσει την απόφαση και να ασκήσει τη δική της πίεση στην Κεντρική Διοίκηση και στο ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να μην υλοποιηθεί η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και να πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα.

Το κίνημα δίνει ραντεβού στις 11 Ιούνη

Στις 11 Ιούνη στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, στις 19.30, με μια μεγάλη λαϊκή συνέλευση δίνει ραντεβού το κίνημα “SOSτε το νερό”.
Το προηγούμενο διάστημα τα μέλη του SOSτε το νερό βρέθηκαν σε πλατείες και κατά τόπους λαϊκές συνελεύσεις πρωτοβουλιών κατοίκων όπου μίλησαν σχετικά με τις συνέπειες των ιδιωτικοποιήσεων και την διεθνή εμπερία.
Επιπλέον βρέθηκαν στον Λευκό Πύργο και στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου όπου μοίρασαν ενημερωτικό υλικό και συνέλεξαν υπογραφές για την πανευρωπαϊκή καμπάνια right2water.

Τριγμοί στο ΠΑΣΟΚ.
ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Οικολόγοι κατά της ιδιωτικοποίησης

Τριγμούς έχει προκαλέσει εντός του ΠΑΣΟΚ το ζήτημα της ΕΥΑΘ. Σήμερα επιστολή παραίτησης στον Ευ. Βενιζέλο έστειλε ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κρίτων Αρσένης εκφράζοντας την αντίθεση του στην ιδιωτικοποίηση του νερού και χαρακτηρίζοντας την απόφαση για την ιδιωτικοποίηση ως “εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων και όχι του δημοσίου συμφέροντος”.
Ταυτόχρoνα η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ Α' Θεσσαλονίκης σε σχετική ανακοίνωσή της έχει δηλώσει την αντίθεση της αναφέροντας πως «δεν πρέπει κάτω από το άγχος της πίεσης των δανειστών να πωληθούν χρήσιμοι φορείς, μόνο για εισπρακτικούς, δημοσιονομικούς λόγους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι φορείς αυτοί πρέπει να μείνουν με το ίδιο καθεστώς λειτουργίας».

Σύσσωμη είναι η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και των Οικολόγων στην ιδιωτικοποίηση.

Σε σχετική ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως “Ενώνουμε τη φωνή μας με όσους αντιστέκονται και αγωνίζονται για να μην περάσει το Νερό σε χέρια ιδιώτη” και χαρακτηρίζει ιστορική την απόφαση των Δήμων για δημοψήφισμα.
Μάλιστα στις 5 Ιούνη, Παγκόσμια μέρα Περιβάλλοντος, ο ΣΥΡΙΖΑ και το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς διοργανώνει μεγάλη εκδήλωση με θέμα: «Το νερό δεν είναι εμπόρευμα: Δημοψήφισμα για τη σωτηρία του».
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Γιώργος Αρχοντόπουλος, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της ΕΥΑΘ και ο Τommaso Fattori, ιδρυτικό μέλος της καμπάνιας που οδήγησε στο δημοψήφισμα για τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού στην Ιταλία.
Στην εκδήλωση θα χαιρετήσει ο Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

Fattori: Η εμπερία από την Ιταλία

Στην Ιταλία, το 2011, μια παρόμοια πρωτοβουλία πολιτών και οργανώσεων κατάφερε συλλέγοντας υπογραφές να οδηγήσει τη χώρα σε δημοψήφισμα για τη συνταγματική κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα του νερού και των δικτύων του, βάζοντας φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι για ιδιωτικοποιήσεις (η πρόταση των κινημάτων απέσπασε το 95%).
Ο Τομάζο Φατόρι ήταν ιδρυτικό μέλος της καμπάνιας και έκτοτε παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στον τομέα της ιδιωτικοποίησης του νερού σε όλον τον κόσμο, καθώς και τους αγώνες για την υπεράσπιση των κοινών αγαθών.
Στη συζήτηση της Θεσσαλονίκης θα εστιάσει στην ιταλική περίπτωση και στον τρόπο με τον οποίο το «Φόρουμ των κινημάτων για το νερό» κατάφερε να καταστήσει το δημοψήφισμα νικηφόρο.
Κατερίνα Μπακιρτζή
alterthess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου