Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Με μηνύματα για Σκουριές και ΕΥΑΘ η φετινή Γυμνή Ποδηλατοδρομία

Με σκοπό την προώθηση του ποδηλάτου ως το καταλληλότερο μέσο συγκοινωνίας μέσα στην πόλη, πραγματοποιήθηκε για έκτη συνεχόμενη χρονιά η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία.

Χιλιάδες ποδηλάτες, οι περισσότεροι με μαγιό, αλλά και μερικοί με εντυπωσιακά body painting έκαναν… βόλτα ξεσηκώνοντας το κέντρο της Θεσσαλονίκης με σφυρίχτρες και κορναρίσματα. Αν και σε όλες τις προηγούμενες χρονιές οι γυμνοί ποδηλάτες και ποδηλάτισσες ήταν πάντα λίγοι, φέτος, με τη βοήθεια και του body painting ήταν αισθητά περισσότεροι.

Οι ετοιμασίες ξεκίνησαν από νωρίς το απόγευμα στο δημοτικό κήπο Θεσσαλονίκης (κατ΄εφημισμόν «πάρκο του Ξαρχάκου»), όπου και συγκεντρώθηκαν αρχικά οι περισσότεροι των συμμετεχόντων για να ετοιμαστούν. Από εκεί ξεκίνησε και η βόλτα με τα ποδήλατά στους κεντρικούς δρόμους της πόλης σε ένα πανηγυρικό, καλοκαιρινό κλίμα, με στόχο τη βιώσιμη κινητικότητα και συνθήματα για την προώθηση της ποδηλασίας ως μέσο μετακίνησης στη Θεσσαλονίκη. Οι ποδηλάτες κινήθηκαν στις οδούς Τσιμισκή, Βενιζέλου, Εγνατία, Εθνικής Αμύνης, λεωφόρου Νίκης.

Η ποδηλατοδρομία έχει ειρηνικό και καλλιτεχνικό χαρακτήρα. Ζωγραφισμένα και στολισμένα σώματα και ποδήλατα, φυσική διακόσμηση, αξεσουάρ, χρώματα και μουσική  είναι τα μέσα των ποδηλατών για διεκδικήσουν ολοένα και φιλικότερες προς τον άνθρωπο, το περιβάλλον και το ποδήλατο πόλεις.  «Στη σημερινή κοινωνία της κλειδαρότρυπας το γυμνό σώμα είναι προϊόν εκμετάλλευσης μιας ολόκληρης βιομηχανίας. Απελευθερώστε το!», προέτρεπαν όσους τους παρακολουθούσαν να διασχίζουν τους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί από τους συμμετέχοντες έστειλαν μήνυμα ακόμα και μέσω των χρωμάτων που χρησιμοποίησαν για το body painting, κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, αλλά και ενάντια στα μεταλλεία χρυσού στις Σκουριές.

Η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία είναι μια αυτo-οργανωμένη εκδήλωση από καθημερινούς ενεργούς πολίτες και υποστηρίζεται από διάφορες συλλογικότητες της πόλης. Η 6η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία συνδιοργανώθηκε με την Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, την ανοιχτή γιορτή διεκδίκησης των ελεύθερων χώρων πρασίνου «Ευχαριστούμε που Ενοχλείτε 6» των Παιδιά Εν Δράσει, που γιορτάζουν τα 10 τους χρόνια και το Δίκτυο Εθελοντικών Κινήσεων Θεσσαλονίκης.

Μετά την ποδηλατοδρομία ακολούθησε πάρτι με την Ομάδα Κρουστών Κρούση και τους DJ Miss Dynamite, Hollyrabit + Slammin” Danny A., GG + Γυμνός Ποδηλάτης, μεχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Περισσότερες πληροφορίες, βίντεο και φωτογραφίες εδώ: https://www.facebook.com/events/303078623155936/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου