Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Μια συζήτηση για το πολυτιμότερο αγαθό: το νερό δεν είναι εμπόρευμα, είναι ανθρώπινο δικαίωμα

Μια συζήτηση για το πολυτιμότερο αγαθό: το νερό δεν είναι εμπόρευμα, είναι ανθρώπινο δικαίωμα

Ημερομηνία: 21/05/2013 13:18
Στο left.gr και τον Άγγελο Καλοδούκα μιλούν η Μαρία Κανελλοπούλου, μέλος της Πρωτοβουλίας για τη μη ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ελλάδα (Save Greek Water), ο Τάσος Χοβαρδάς, μέλος της γραμματείας του Συντονιστικού SOSτε το Νερό και η Ερμιόνη Φρεζούλη, συντονίστρια περιβαλλοντικής πολιτικής του Δικτύου Μεσόγειος SOS.

H τρικομματική κυβέρνηση έχει πλέον φτάσει στο σημείο να ξεπουλά σε ιδιώτες ακόμα και τα βασικότερα των ανθρώπινων αναγκών. Η αρχή γίνεται με την ιδιωτικοποίηση του νερού, που αποτελεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, «ανθρώπινο δικαίωμα ουσιώδες για την πλήρη απόλαυση της ζωής και όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι έτσι θα έλθουν στη χώρα οι πολυπόθητες επενδύσεις και ακόμα θα κάνει πιο αποτελεσματική τη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Πρόκειται για αστεία επιχειρήματα ανάλογα των «επιτυχιών» της πρόσφατης επίσκεψης Σαμαρά στην Κίνα.

Στην Ευρώπη, τον Καναδά και τις ίδιες τις ΗΠΑ, μετά από δύο δεκαετίες ιδιωτικοποίησης, υπάρχει ένα σαρωτικό κύμα επαναδημοτικοποίησης της διαχείρισης της ύδρευσης των πόλεων. Τα αίτια της αποτυχίας σε όλες τις χώρες όπου εφαρμόστηκε η ιδιωτικοποίηση του νερού είναι τα ίδια: η διαχείριση των δικτύων από ιδιώτες, αντί να λύσει, δημιούργησε ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στην πρόσβαση των πολιτών σε καθαρό νερό. Η ιστορία αποδεικνύει ότι οι εταιρείες που λυμαίνονται παγκοσμίως τους υδάτινους πόρους αθετούν συστηματικά τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει για την κατασκευή και επέκταση των δικτύων, ενώ συχνά καθιστούν προβληματική την πρόσβαση σε αυτό, το πολυτιμότερο όλων, αγαθό, των ασθενέστερων οικονομικά ομάδων λόγω των αυξήσεων στα τιμολόγια.

Μόνο σε χώρες δικτατορικές, όπως η Κίνα ή τα κράτη του Περσικού Κόλπου, τα συμβόλαια εξασφαλίζουν μεγάλα κέρδη για τις ιδιωτικές εταιρείες, αφού οι χώρες αυτές αδιαφορούν για τις αντιδράσεις των πολιτών.


Στη συνέντευξη που μας παραχώρησαν η Μαρία Κανελλοπούλου, ο Τάσος Χοβαρδάς και η Ερμιόνη Φρεζούλη συζητάμε ακόμα πολλά και ενδιαφέροντα θέματα γύρω από τη διαχείριση του νερού στην Ελλάδα. Συζητάμε για την επάρκεια (ή όχι) των υδάτινων πόρων της χώρας, και ασφαλώς το μέγα θέμα της ποιότητας του νερού που καταναλώνουμε.


H Μαρία Κανελλοπούλου,  μέλος της Πρωτοβουλίας για τη μη ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ελλάδα (Save Greek Water)


Η Ερμιόνη Φρεζούλη, συντονίστρια περιβαλλοντικής πολιτικής του Δικτύου Μεσόγειος SOS.




Ο Τάσος Χοβαρδάς, μέλος της γραμματείας του Συντονιστικού SOSτε το Νερό


Αναφερόμαστε στο δημοψήφισμα που έχει προκηρύξει το δημοτικό συμβούλιο της Θεσσαλονίκης για το θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ (Εταιρία Ύδρευσης & Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης). Και ακόμα για τις κινηματικές αντιστάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο -θα υπάρχει και θεματολογία στο Alter Summit, την εναλλακτική σύνοδο ευρωπαϊκών κινημάτων και οργανώσεων που συναντούνται στην Αθήνα στις 7 και 8 Ιουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου