Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Οι Δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ.



 
Συνάντηση εργασίας με πρωτοβουλία του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτη Αβραμόπουλου και του συντονιστικού πολιτών και φορέων “SOSτε το νερό”, πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 23 Μαΐου 2013, στο Δημαρχείο με τη συμμετοχή Δημάρχων και εκπροσώπων των Δήμων της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης προκειμένου να συντονισθεί η προσπάθεια διενέργειας δημοψηφίσματος για το ζήτημα της  ιδιωτικοποίησης της Ε.Υ.Α.Θ.
   Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος υπενθύμισε την ομόφωνη απόφαση της 9ης τακτικής συνεδρίασης, βάσει της οποίας το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης επιβεβαιώνει τη θέση του κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, διότι το νερό είναι δημόσιο και κοινωνικό αγαθό και δεσμεύεται να προχωρήσει στη διενέργεια δημοψηφίσματος, σύμφωνα με το άρθρο 216 του Ν. 3463/2006, με το ερώτημα «Είστε υπέρ ή κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ».
   Υπογράμμισε τα παραδείγματα ανά τον κόσμο δημόσιων επιχειρήσεων που διαχειριζόταν το νερό οι οποίες αρχικά ιδιωτικοποιήθηκαν, αλλά εντέλει επέστρεψαν στους Δήμους και στο Κράτος, τονίζοντας ότι το νερό είναι φυσικό αγαθό και δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο  κερδοσκοπίας και πρόσθεσε ότι «ήρθε πλέον η ώρα των Δήμων, να αποφασίσουν συλλογικά και να ενεργήσουν για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα».
   Καθοριστική χαρακτήρισε την προσπάθεια των  Δήμων της Θεσσαλονίκης για το μέλλον της ΕΥΑΘ, ο εκπρόσωπος του συντονιστικού πολιτών και φορέων “SOSτε το νερό”, Αντιδήμαρχος Θέρμης Σωκράτης Φάμελλος σημειώνοντας ότι ταυτόχρονα πρέπει να συνεχιστεί η ενημέρωση των πολιτών, μέσω των επιστημονικών και παραγωγικών φορέων, των επιμελητηρίων της πόλης, και όλων των κοινωνικών οργανώσεων   για τα προβλήματα που θα δημιουργήσει στην πόλη η ιδιωτική διαχείριση του νερού.
   Στη συνάντηση εργασίας, τοποθετήθηκαν επίσης οι Δήμαρχοι Κορδελιού-Ευόσμου, Στάθης Λαφαζανίδης και Βόλβης Δημήτρης Γαλαμάτης, ο Αντιδήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Κωσταντίνος Ζωγόγιαννης, ο Πρόεδρος Σωματείου ΕΥΑΘ, Γιώργος Αρχοντόπουλος, ο Πρόεδρος ΔΕΥΑΘ  Δήμου Θερμαϊκού, Γιάννης Βογιατζής, ο  Αντιπρόεδρος ΔΕΥΑΘ  Δήμου Θερμαϊκού, Κωνσταντίνος Τροκάνας, ο Δημοτικός Σύμβουλος Χρήστος Ελευθεριάδης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος, Γιώργος Θεοδωρόπουλος, το μέλος του Δικτύου των φορέων και πολιτών “SOSτε το νερό”, καθηγητής ΑΠΘ, Γιάννης Κρεστενίτης και ο Βιολόγος–Λέκτορας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Τάσος Χουβαρδάς. Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε:
  • Ο συντονισμός για τη διενέργεια δημοψηφίσματος να πραγματοποιηθεί  με προεξάρχουσα την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) η οποία αποτελεί τον συντονιστικό φορέα των Δήμων.
  • Να καθορισθούν τόσο τα οργανωτικά θέματα όσο και τα πολιτικά ζητήματα της διαδικασίας.
  • Να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους βουλευτές της Θεσσαλονίκης προκειμένου να πάρουν θέση για το ζήτημα.
  • Να επιδιωχθεί συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Υπουργό Εσωτερικών και τον Πρόεδρο του ΤΑΥΠΕΔ προκειμένου να τεθεί το θέμα της μη ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ και του δημοψηφίσματος και
  • Να ζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα από την ΚΕΔΕ -στη διάρκεια του συνεδρίου της- να υιοθετήσει την απόφαση που θα ληφθεί, από την Π.Ε.Δ. και από τα Δημοτικά Συμβούλια και να ασκήσει τη δική της πίεση στην Κεντρική Διοίκηση και στο ΤΑΥΠΕΔ προκειμένου να μην υλοποιηθεί η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και να πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου