Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Νεροποδηλατοβόλτα στο Μουσείο Ύδρευσης

Σάββατο 10 Μαΐου, 11.30πμ

Έχετε σκεφτεί ποτέ, πως έρχεται το νερό στις βρύσες μας; Από παιδιά δεν χρειάστηκε ποτέ να αναρωτηθούμε γιατί ήταν πάντα για εμάς κάτι αυτονόητο, ένα πολύτιμο κοινωνικό αγαθό. Ελάτε λοιπόν το Σάββατο10 Μαΐου και ώρα 11.30πμ, στο ραντεβού μας στο Αντλιοστάσιο της ΕΥΑΘ επί της νέας παραλίας, να ποδηλατήσουμε και να επισκεφτούμε ένα ιστορικό για την ύδρευση της πόλης κτιριακό συγκρότημα στην περιοχή των Σφαγείων, το Παλιό Κεντρικό Αντλιοστάσιο του άλλοτε Οργανισμού Υδρεύσεως Θεσσαλονίκης (σήμερα Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε.), που σήμερα στεγάζεται το Μουσείο Ύδρευσης. Μετά την επίσκεψη η Νεροποδηλατοβόλτα θα καταλήξει στο περίπτερο ενημέρωσης στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας σχετικά με το Δημοψήφισμα για το Νερό στη Θεσσαλονίκη που θα γίνει στις 18 Μαΐου.

Το μουσείο συνεισφέρει στη βιωματική επαφή των πολιτών με την ιστορία της υδροδότησης της Θεσσαλονίκης. Κατ’ επέκταση συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση μας πάνω σε θέματα εξοικονόμησης νερού και προστασίας του περιβάλλοντος, σε μια περίοδο κατά την οποία τα θέματα της διαχείρισης, λειψυδρίας και της ερημοποίησης έχουν δυστυχώς μπει στην ατζέντα της επικαιρότητας.

Το συγκρότημα κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα (1890-94) σε απόσταση περίπου 1.500 μέτρων από τα δυτικά τείχη του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης. Τη διαχείριση και εκμετάλλευση του έργου της υδροδότησης της Θεσσαλονίκης είχε αναλάβει τότε η Οθωμανική Εταιρεία Υδάτων (Compagnie Ottomane des Eaux de Salonique), την οποία είχαν ιδρύσει Βέλγοι κεφαλαιούχοι το 1888 με έδρα την Κωνσταντινούπολη. Το έργο κατασκεύασαν Βέλγοι τεχνικοί.

Θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στους χώρους:
α. το κεντρικό κτίριο του αντλιοστασίου, με τα αντλητικά συγκροτήματα και τα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη σε λειτουργία (κεντρικό εκθετήριο). Εκεί βρίσκονται τα μηχανήματα κίνησης και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, οι παλιοί ηλεκτρικοί πίνακες διανομής ρεύματος και τα μεγάλα αντλητικά συγκροτήματα που τροφοδοτούσαν με νερό ολόκληρη την πόλη της Θεσσαλονίκης ως το 1978. Στο χώρο εκτίθεται και μοντέλο σε λειτουργία που δείχνει την παλιά ατμομηχανή με την αντλία από την αρχική ακόμη φάση του αντλιοστασίου.
β. η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων (παλιό λεβητοστάσιο), που περιλαμβάνει και τον εντυπωσιακό, αποκατεστημένο χώρο των παλιών ατμολεβήτων.
γ. το κτίριο διοίκησης, όπου λειτουργεί εξειδικευμένη βιβλιοθήκη για το νερό και τα υδραυλικά έργα και διατίθεται ένα μοναδικό αρχείο ιστορικών χαρτών, σχεδίων έργων ύδρευσης του 19ου και του 20ού αιώνα, καθώς και παλιές φωτογραφίες και σπάνια ντοκουμέντα από το πλούσιο αρχειακό υλικό της ΕΥΑΘ.
δ. το Πάρκο του Νερού, όπου εκτίθενται ιστορικά αντλητικά συγκροτήματα και αγωγοί νερού.

ΣΑΒΒΑΤΟ 10 Μαΐου 2014
11.30πμ Έναρξη ποδηλατοβόλτας από το ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΟ της ΕΥΑΘ στη ΝΕΑ ΠΑΡΑΛΙΑ
Δείτε χάρτη https://goo.gl/maps/QybnG
12.00μμ Πέρασμα από το Λευκό Πύργο
12.30μμ Επίσκεψη στο Μουσείο Ύδρευσης
14.00μμ Άφιξη στο περίπτερο ενημέρωσης για το Δημοψήφισμα για το νερό στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας.

Η εκδήλωση στο facebook: https://www.facebook.com/events/1400647820219035/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου