Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Δελτίο Τύπου: Βιάζεται το ΤΑΙΠΕΔ, την ώρα που η αντίδραση μεγαλώνει


Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ ήταν αναμενόμενη. Προκρίθηκαν τα 2 πολυεθνικά σχήματα να "διαγωνιστούν" για την αγορά της ΕΥΑΘ.

Το ΤΑΙΠΕΔ βιάζεται να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του νερού της Θεσσαλονίκης και ετοιμάζεται να το εκχωρήσει σε ένα από τα δύο πολυεταιρικά σχήματα.

Δεν έλαβε όμως το ΤΑΙΠΕΔ υπόψη του το τι γίνεται στη Θεσσαλονίκη, όπου η αντίθεση των πολιτών στην πώληση της ΕΥΑΘ καθημερινά μεγεθύνεται.

Το ΤΑΙΠΕΔ  δεν έλαβε υπόψη του τη θέληση των Δημοτικών Συμβουλίων του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης που απαιτούν την διενέργεια δημοψηφίσματος ώστε οι πολίτες ελεύθερα να εκφράσουν την άποψή τους.

Το Συντονιστικό πολιτών και φορέων «SOSτε το ΝΕΡΟ!» θα συνεχίσει τον αγώνα γιατί
·       η ύδρευση και η αποχέτευση είναι ανθρώπινο δικαίωμα!
·       το νερό είναι δημόσιο αγαθό, δεν δεχόμαστε την ιδιωτικοποίηση του!

ΟΛΟΙ μαζί θα τους σταματήσουμε. Σε αυτόν τον αγώνα ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ και θα το δείξουμε!

Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Παραιτήθηκε ο Κρ. Αρσένης από το ΠΑΣΟΚ δηλώνοντας την αντίθεση του στην ιδιωτικοποίηση του νερού


Επιστολή παραίτησης από μέλος του ΠΑΣΟΚ και της κοινοβουλευτικής του ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εξαιτίας της ιδιωτικοποίησης του νερού της Θεσσαλονίκης και της πλήρους πολιτικής απόκλισης έστειλε ο ευρωβουλευτής, Κρίτων Αρσένης, στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο.
Το  πλήρες κείμενο της επιστολής του Κρίτωνα Αρσένη προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο:
"Θα ήθελα να σας ενημερώσω για την παραίτησή μου από μέλος του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η πολιτική μου απόκλιση από το σημερινό ΠΑΣΟΚ είναι προφανής και οι διαφωνίες μας δημόσια καταγεγραμμένες.
Επίκεντρο αποτελούν η ιδιωτικοποίηση του νερού της Θεσσαλονίκης, κερδοφόρων δημοσίων επιχειρήσεων και υποδομών, η πώληση δημόσιας γης, αρχαιολογικών χώρων και νησιών, η απορρύθμιση της νομοθεσίας και ο ευτελισμός της λειτουργίας του ΥΠΕΚΑ. Κανένα από αυτά δεν είναι προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση. Για όλα αυτά η κρίση στάθηκε μια βολική δικαιολογία. Η εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων και όχι του δημοσίου συμφέροντος είναι η αιτία τους.
Προερχόμενος από την κοινωνία των πολιτών συμμετείχα το 2009 στο ευρωψηφοδέλτιο ενός ΠΑΣΟΚ που έδινε την μάχη της αυτοκάθαρσης από την διαπλοκή, τη μάχη της εξυγίανσης και της ανανέωσης προσώπων και ιδεών. Όταν ξέσπασε η κρίση έδωσα τον αγώνα να γίνει η κρίση ευκαιρία για τη χώρα, με την αναστροφή της απαξίωσης των θεσμών, της μη εφαρμογής των κοινών κανόνων και της προχειρότητας στο σχεδιασμό πολιτικών. Δυστυχώς, την τελευταία περίοδο η κρίση έγινε δικαιολογία για την πλήρη απαξίωση των θεσμών, τη διάλυση των κοινών κανόνων και τον ευτελισμό της δημοκρατίας μας. Παρά τις ριζικές πολιτικές διαφωνίες, παρέμεινα στο ΠΑΣΟΚ σεβόμενος ότι είχα εκλεγεί στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος. Ωστόσο κράτησα αποστάσεις, παύοντας να συμμετέχω στα συλλογικά όργανα και το συνέδριο. Όμως η κυβέρνηση, η οποία εξαρτάται από την ψήφο του ΠΑΣΟΚ, υλοποιεί πλέον την πλήρη ιδιωτικοποίηση του δημόσιου πλούτου, των βασικών αγαθών για την επιβίωση των συμπολιτών μας, καταστέλλοντας ταυτόχρονα κάθε δημοκρατική αντίδραση. Είμαι υποχρεωμένος να καταγγείλω την ιδεολογική χρεοκοπία του ΠΑΣΟΚ και να δηλώσω την παραίτησή μου από μέλος του ΠΑΣΟΚ και της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας.
Θα παραμείνω ανεξάρτητος ευρωβουλευτής και θα συνεχίσω να δίνω τις μάχες μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της κοινωνίας των πολιτών απέναντι στην επιβολή παράλογων, αδιέξοδων και αντιαναπτυξιακών πολιτικών της κυβέρνησης.
Στις μάχες αυτές κρατάω παρακαταθήκη τον αγώνα της Μελίνας για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και των ιστορικών κέντρων των πόλεων και χωριών μας που αποτελούν προϋπόθεση για την ανάπτυξη του τουρισμού. Την επαναστατική επιχείρηση πολεοδομικής ανασυγκρότησης του Αντώνη Τρίτση, που προσπάθησε να σταματήσει την καταστροφική για την οικονομία άναρχη δόμηση και την κερδοσκοπία γης, που αυτή η κυβέρνηση επιχειρεί να γιγαντώσει ως βασική αναπτυξιακή της πολιτική. Την πολιτική αποκέντρωσης της δεκαετίας του ΄80 με το πάγωμα της αντιαναπτυξιακής υπερμεγένθυσης της Αθήνας και την αναπτυξιακή στήριξη της ελληνικής περιφέρειας. Τη θεμελίωση του Ε.Σ.Υ. και την ενίσχυση της δημόσιας παιδείας. Τα ΚΕΠ, το ΑΣΕΠ,  τη "Διαύγεια" και τη δημιουργία Υπουργείου Περιβάλλοντος, που θέσανε τις βάσεις για ένα δημόσιο πιο λειτουργικό και διαφανές. Έχουμε υποχρέωση να συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα πραγματικά αίτια της κρίσης.
Παραμένω μέλος της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συνεχίζοντας να δίνω τις μάχες για την ανατροπή της παράλογης και καταστρεπτικής πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας στην Ευρώπη και στην Ελλάδα."

Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Η απόφαση του Δ. Θεσσαλονίκης για το δημοψήφισμα


Συνεδρίαση της γραμματείας του SOSτε το νερό

Σήμερα η συνάντηση της γραμματείας του συντονιστικού SOSτε το νερό  στις 18:30 στο κτίριο Υδραυλικής του ΑΠΘ.

Επιστολή την Ενωσης Γερμανικών Δημοσίων Υπηρεσιών Υδρευσης προς Μπαρόζο κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού στην Ελλάδα

Επιστολή έστειλε στον κ. Μπαρόζο ο Πρόεδρος του Ένωσης των Γερμανικών Δημοσίων Υπηρεσιών Ύδρευσης στηρίζοντας τη θέση μας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ελλάδα. Στην επιστολή του, ο Πρόεδρος Δρ Jochen Stemplewski αναφέρεται λεπτομερώς στην «ουδετερότητα» που θα έπρεπε να είναι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όταν πρόκειται για δημόσια ή ιδιωτική διαχείριση των υπηρεσιών ύδρευσης, ένα σημαντικό νομικό επιχείρημα που τονίστηκε επίσης από το Ευρωπαϊκό Κίνημα Νερού στην επιστολή τους προς τον Όλι Ρεν που συνυπέγραψε η πρωτοβουλία SAVEGREEKWATER.


Προς τον Κύριο Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 1049, Βρυξέλλες Βέλγιο
Αγαπητέ κύριε πρόεδρε,
Σας γράφω σήμερα ως πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημοσίων Υπηρεσιών Υδρευσης (AöW) και ως εκ τούτου εκ μέρους των Γερμανικών εταιρειών προμηθευτών νερού και επεξεργασίας λυμάτων. Μάθαμε πως η Γενική Διεύθυνση Εμπορίου και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων (DG ECFIN) δήλωσε στις 26 Σεπτεμβρίου του 2012 πως αναμένουν την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών, συμπεριλαμβανομένης της παροχής και διανομής ύδατος στην Ελλάδα.
Η οδηγία πλαίσιο για το νερό 2000/60/EC (WRRL) αναφέρει ξεκάθαρα ότι «το νερό δεν είναι ένα κοινό εμπορεύσιμο είδος, αλλά ένα αγαθό κληρονομιάς που πρέπει να προστατευτεί και να τύχει κατάλληλης μεταχείρισης». Έτσι όπως το αντιλαμβανόμαστε εμείς, αυτό σημαίνει ότι η προμήθεια νερού, η διαχείριση των λυμάτων και η διαχείριση του νερού δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί. Με βάση δημοσκοπήσεις που έγιναν σε όλη την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, αυτή η αρχή του WRRL είναι μια δέσμευση με ευρεία αποδοχή στον κόσμο.
Τέλος, εξίσου σημαντικό είναι ότι αυτή την στιγμή λαμβάνει χώρα μια από τις πρώτες πρωτοβουλίες πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα του νερού η οποία εναντιώνεται στην απορρύθμιση των υπηρεσιών προμήθειας και  διανομής  νερού. Στο AEUV και στο συνοδευτικό πρωτόκολλο για τις παροχές κοινής ωφέλειας (νούμερο 26) και υπό τη σκέψη του άρθρου 36 του κεφαλαίου περί βασικών δικαιωμάτων της ΕΕ και σε συνδυασμό με το άρθρο 6 ρήτρα 1 του AEUV για το δικαίωμα των κρατών μελών στην αυτοδιαχείριση των περιφερειών και των δήμων (άρθρο 4 ρήτρα 2 AEUV) και την αναγνώριση του σεβασμού της ιδιοκτησίας στα κράτη μέλη (άρθρο 345 AEUV). Συνεπώς, τα κράτη μέλη είναι ελεύθερα να αποφασίσουν μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες αν και σε ποιο βαθμό θέλουν να διαχειρίζονται μόνα τους δημόσιες υπηρεσίες (όπως παροχή και διανομή νερού καθώς και η διαχείριση υδατολυμάτων).
Η προαναφερθείσα δήλωση του DG ECFIN και οι πράξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως μέλους της Τρόϊκα να δώσει εντολές για την ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ελλάδα, έρχονται σε αντίθεση με αυτό. Πιστεύουμε πως τέτοιες εντολές θα ήταν λανθασμένες και για άλλες χώρες της ΕΕ. Η αύξηση της αποδοτικότητας μέσω της ιδιωτικοποίησης όπως αναφέρθηκε στη DG ECFIN δεν είναι καθόλου αποδεδειγμένη. Φοβούμαστε δε, την παραμέληση συντήρησης των  υποδομών, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα της ιδιωτικοποίησης στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η πρωτέρα εμπειρία της ιδιωτικοποίησης του νερού σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει δείξει μια αύξηση των τιμών και συνεπώς επιπλέον χρεώσεις για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που εξαρτώνται από το καθαρό νερό. Οδηγώντας έτσι σε αυτούς τους τομείς, σε χειρότερα οικονομικά αποτελέσματα. Το νερό σε δημόσια ιδιοκτησία είναι η καλύτερη προϋπόθεση για τη δημοκρατική επιρροή στις δομές που έχουν να κάνουν με την παροχή υπηρεσιών γενικού οικονομικού συμφέροντος και της συμμετοχής των πολιτών σε αυτές. Με την ιδιωτικοποίηση, αυτά τα καθήκοντα και οι ευθύνες θα αναιρεθούν.
Η οικονομική κρίση και η κρίση του Ευρώ δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την απορρύθμιση της διαχείρισης του νερού. Σας καλούμε να ανακαλέσετε την δήλωση του DG EFCIN και να εξασφαλίσετε πως η παροχή καθαρού νερού στον κόσμο, καθώς και η καθαρή και υγιεινή διαχειριση της αποχέτευσης θα παραμείνει σε δημόσια χέρια.
Με φιλικούς χαιρετισμούς,
Dr Jochen Stemplewski Πρόεδρος Die Allianz der öffentlichen Wasserwirtschaft (AöW) e.V.
Η επιστολή κοινοποιήθηκε επίσης στους: Κα Viviane Reding, Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κο Olli Rehn, Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κο Joaquín Almunia, Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κο Janez Potočnik, Μέλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κο Maroš Šefčovič, Μέλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κο Michel Barnier, Μέλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κα Dr. Angela Merkel, Καγκελάριο της Γερμανίας

Πηγή: Savegreekwater.org

Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Μια συζήτηση για το πολυτιμότερο αγαθό: το νερό δεν είναι εμπόρευμα, είναι ανθρώπινο δικαίωμα

Μια συζήτηση για το πολυτιμότερο αγαθό: το νερό δεν είναι εμπόρευμα, είναι ανθρώπινο δικαίωμα

Ημερομηνία: 21/05/2013 13:18
Στο left.gr και τον Άγγελο Καλοδούκα μιλούν η Μαρία Κανελλοπούλου, μέλος της Πρωτοβουλίας για τη μη ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ελλάδα (Save Greek Water), ο Τάσος Χοβαρδάς, μέλος της γραμματείας του Συντονιστικού SOSτε το Νερό και η Ερμιόνη Φρεζούλη, συντονίστρια περιβαλλοντικής πολιτικής του Δικτύου Μεσόγειος SOS.

H τρικομματική κυβέρνηση έχει πλέον φτάσει στο σημείο να ξεπουλά σε ιδιώτες ακόμα και τα βασικότερα των ανθρώπινων αναγκών. Η αρχή γίνεται με την ιδιωτικοποίηση του νερού, που αποτελεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, «ανθρώπινο δικαίωμα ουσιώδες για την πλήρη απόλαυση της ζωής και όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι έτσι θα έλθουν στη χώρα οι πολυπόθητες επενδύσεις και ακόμα θα κάνει πιο αποτελεσματική τη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Πρόκειται για αστεία επιχειρήματα ανάλογα των «επιτυχιών» της πρόσφατης επίσκεψης Σαμαρά στην Κίνα.

Στην Ευρώπη, τον Καναδά και τις ίδιες τις ΗΠΑ, μετά από δύο δεκαετίες ιδιωτικοποίησης, υπάρχει ένα σαρωτικό κύμα επαναδημοτικοποίησης της διαχείρισης της ύδρευσης των πόλεων. Τα αίτια της αποτυχίας σε όλες τις χώρες όπου εφαρμόστηκε η ιδιωτικοποίηση του νερού είναι τα ίδια: η διαχείριση των δικτύων από ιδιώτες, αντί να λύσει, δημιούργησε ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στην πρόσβαση των πολιτών σε καθαρό νερό. Η ιστορία αποδεικνύει ότι οι εταιρείες που λυμαίνονται παγκοσμίως τους υδάτινους πόρους αθετούν συστηματικά τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει για την κατασκευή και επέκταση των δικτύων, ενώ συχνά καθιστούν προβληματική την πρόσβαση σε αυτό, το πολυτιμότερο όλων, αγαθό, των ασθενέστερων οικονομικά ομάδων λόγω των αυξήσεων στα τιμολόγια.

Μόνο σε χώρες δικτατορικές, όπως η Κίνα ή τα κράτη του Περσικού Κόλπου, τα συμβόλαια εξασφαλίζουν μεγάλα κέρδη για τις ιδιωτικές εταιρείες, αφού οι χώρες αυτές αδιαφορούν για τις αντιδράσεις των πολιτών.


Στη συνέντευξη που μας παραχώρησαν η Μαρία Κανελλοπούλου, ο Τάσος Χοβαρδάς και η Ερμιόνη Φρεζούλη συζητάμε ακόμα πολλά και ενδιαφέροντα θέματα γύρω από τη διαχείριση του νερού στην Ελλάδα. Συζητάμε για την επάρκεια (ή όχι) των υδάτινων πόρων της χώρας, και ασφαλώς το μέγα θέμα της ποιότητας του νερού που καταναλώνουμε.


H Μαρία Κανελλοπούλου,  μέλος της Πρωτοβουλίας για τη μη ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ελλάδα (Save Greek Water)


Η Ερμιόνη Φρεζούλη, συντονίστρια περιβαλλοντικής πολιτικής του Δικτύου Μεσόγειος SOS.




Ο Τάσος Χοβαρδάς, μέλος της γραμματείας του Συντονιστικού SOSτε το Νερό


Αναφερόμαστε στο δημοψήφισμα που έχει προκηρύξει το δημοτικό συμβούλιο της Θεσσαλονίκης για το θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ (Εταιρία Ύδρευσης & Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης). Και ακόμα για τις κινηματικές αντιστάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο -θα υπάρχει και θεματολογία στο Alter Summit, την εναλλακτική σύνοδο ευρωπαϊκών κινημάτων και οργανώσεων που συναντούνται στην Αθήνα στις 7 και 8 Ιουνίου.

Οι Δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ.



 
Συνάντηση εργασίας με πρωτοβουλία του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτη Αβραμόπουλου και του συντονιστικού πολιτών και φορέων “SOSτε το νερό”, πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 23 Μαΐου 2013, στο Δημαρχείο με τη συμμετοχή Δημάρχων και εκπροσώπων των Δήμων της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης προκειμένου να συντονισθεί η προσπάθεια διενέργειας δημοψηφίσματος για το ζήτημα της  ιδιωτικοποίησης της Ε.Υ.Α.Θ.
   Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος υπενθύμισε την ομόφωνη απόφαση της 9ης τακτικής συνεδρίασης, βάσει της οποίας το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης επιβεβαιώνει τη θέση του κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, διότι το νερό είναι δημόσιο και κοινωνικό αγαθό και δεσμεύεται να προχωρήσει στη διενέργεια δημοψηφίσματος, σύμφωνα με το άρθρο 216 του Ν. 3463/2006, με το ερώτημα «Είστε υπέρ ή κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ».
   Υπογράμμισε τα παραδείγματα ανά τον κόσμο δημόσιων επιχειρήσεων που διαχειριζόταν το νερό οι οποίες αρχικά ιδιωτικοποιήθηκαν, αλλά εντέλει επέστρεψαν στους Δήμους και στο Κράτος, τονίζοντας ότι το νερό είναι φυσικό αγαθό και δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο  κερδοσκοπίας και πρόσθεσε ότι «ήρθε πλέον η ώρα των Δήμων, να αποφασίσουν συλλογικά και να ενεργήσουν για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα».
   Καθοριστική χαρακτήρισε την προσπάθεια των  Δήμων της Θεσσαλονίκης για το μέλλον της ΕΥΑΘ, ο εκπρόσωπος του συντονιστικού πολιτών και φορέων “SOSτε το νερό”, Αντιδήμαρχος Θέρμης Σωκράτης Φάμελλος σημειώνοντας ότι ταυτόχρονα πρέπει να συνεχιστεί η ενημέρωση των πολιτών, μέσω των επιστημονικών και παραγωγικών φορέων, των επιμελητηρίων της πόλης, και όλων των κοινωνικών οργανώσεων   για τα προβλήματα που θα δημιουργήσει στην πόλη η ιδιωτική διαχείριση του νερού.
   Στη συνάντηση εργασίας, τοποθετήθηκαν επίσης οι Δήμαρχοι Κορδελιού-Ευόσμου, Στάθης Λαφαζανίδης και Βόλβης Δημήτρης Γαλαμάτης, ο Αντιδήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Κωσταντίνος Ζωγόγιαννης, ο Πρόεδρος Σωματείου ΕΥΑΘ, Γιώργος Αρχοντόπουλος, ο Πρόεδρος ΔΕΥΑΘ  Δήμου Θερμαϊκού, Γιάννης Βογιατζής, ο  Αντιπρόεδρος ΔΕΥΑΘ  Δήμου Θερμαϊκού, Κωνσταντίνος Τροκάνας, ο Δημοτικός Σύμβουλος Χρήστος Ελευθεριάδης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος, Γιώργος Θεοδωρόπουλος, το μέλος του Δικτύου των φορέων και πολιτών “SOSτε το νερό”, καθηγητής ΑΠΘ, Γιάννης Κρεστενίτης και ο Βιολόγος–Λέκτορας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Τάσος Χουβαρδάς. Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε:
  • Ο συντονισμός για τη διενέργεια δημοψηφίσματος να πραγματοποιηθεί  με προεξάρχουσα την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) η οποία αποτελεί τον συντονιστικό φορέα των Δήμων.
  • Να καθορισθούν τόσο τα οργανωτικά θέματα όσο και τα πολιτικά ζητήματα της διαδικασίας.
  • Να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους βουλευτές της Θεσσαλονίκης προκειμένου να πάρουν θέση για το ζήτημα.
  • Να επιδιωχθεί συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Υπουργό Εσωτερικών και τον Πρόεδρο του ΤΑΥΠΕΔ προκειμένου να τεθεί το θέμα της μη ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ και του δημοψηφίσματος και
  • Να ζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα από την ΚΕΔΕ -στη διάρκεια του συνεδρίου της- να υιοθετήσει την απόφαση που θα ληφθεί, από την Π.Ε.Δ. και από τα Δημοτικά Συμβούλια και να ασκήσει τη δική της πίεση στην Κεντρική Διοίκηση και στο ΤΑΥΠΕΔ προκειμένου να μην υλοποιηθεί η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και να πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα.

Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Επόμενη συνάντηση γραμματείας συντονιστικού SOSτε το νερό



Η επόμενη συνάντηση της γραμματείαςμ του συντονιστικού SOSτε το νερό θα γίνει την Τρίτη 28 Μαίου στις 20:00 στο κτίριο Υδραυλικής του ΑΠΘ.

Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Στον Λ. Πύργο η Επιτροπή Κατοίκων Κέντρο για το ΣΟΣτε το νερό


Αύριο Παρασκεύη στις 20:00 στη κάτω μεριά του Λευκού Πύργου η Επιτροπή Κατοίκων Κέντρου οργανώνει παρέμβαση "ΣΟΣτε το νερό".

Θα προβάλει ντοκυμαντέρ κατά της πώλησης του νερού, θα μοιράσει σχετικό ενημερωτικό υλικό του συντονιστικού ΣΟΣτε το Νερό καθώς και θα μαζέψει υπογραφές.


Λαϊκή συνέλευση SOSτε το νερό στον Εύοσμο

Λαϊκή συνέλευση SOSτε το νερό θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 23 Μάη στην κεντρική πλατεία του Ευόσμου.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από κατοίκους του Ευόσμου και του Κορδελιού.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Γ. Αρχοντόπουλος, Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην ΕΥΑΘ.

Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Φεύγει η Veolia από το Βερολίνο: Το νερό πίσω στον Δήμο


Η τοπική κυβέρνηση του Βερολίνου και η Veolia ανακοίνωσαν την Τρίτη που μας πέρασε την αποχώρηση της εταιρίας από την Εταιρία Ύδρευσης του Βερολίνου. Αν και οι Γερμανοί ακτιβιστές είναι χαρούμενοι που η υπηρεσία περνάει 100% (ύστερα από την αποχώρηση της RWE που προηγήθηκε) πάλι στα χέρια του Δήμου, επώδυνο πρόκειται να είναι το κόστος που συνόδεψε το σπάσιμο του συμβολαίου που έληγε το 2028, που στην περίπτωση της RWE ήταν 650 εκατομμύρια. Ένα μάθημα από τους Βερολινέζους και για μας στην Ελλάδα. Κι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο η ιδιωτικοποίηση πρέπει να αποφευχθεί τώρα, ώστε να μη χρειαστεί να πληρώσουμε εμείς οι πολίτες πολλαπλάσια την τιμή των υπηρεσιών ύδρευσης ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ όταν, βιώνοντας τις αρνητικές συνέπειες θελήσουμε να τις πάρουμε πίσω.

Δελτίο τύπου από Berliner Wassertisch, 16.05.2013
http://berliner-wassertisch.net

Πραγματοποίηση της επαναδημοτικοποίησης της BWB με κοινή συναίνεση
Σύμφωνα με πληροφορίες της Ραδιοφωνίας Βερολίνου-Βρατεμβούργου υφίσταται τώρα η δυνατότητα το κρατίδιο του Βερολίνου να αγοράσει και πάλι ολοκληρωτικά τις υπηρεσίες ύδρευσης. Κατά τον ομοσπονδιακό υπουργό Οικονομικών Νούσμπάουμ η Veoliaθέλει να πουλήσει εξ’ολοκλήρου τα μερίδιά της.
Το BerlinerWassertischεξηγεί σχετικά:
Η ολοκληρωτική επαναδημοτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης Βερολίνου είναι από το 2006 ο στόχος του BerlinerWassertisch. Χρειαζόμαστε την επαναδημοτικοποίηση για να υλοποιήσουμε  την επειγόντως απαιτούμενη οικονομική και οικολογική αναδιοργάνωση των υπηρεσιών ύδρευσης. -Οι τιμές του νερού θα πρέπει να τίθεται ως τέλη, που σημαίνει ότι θα επιτρέπεται να καλύπτουν μόνο τα τρέχοντα έξοδα και τις απαραίτητες επενδύσεις. Κέρδη δεν θα πρέπει να βρίσκονται στις τιμές του νερού.-Η λήψη πόσιμου νερού και η επεξεργασία των λυμάτων θα πρέπει να επαρκούν στα αυστηρά κριτήρια της Ευρωπαικής Οδηγίας Πλαισίου για τα Ύδατα΄ δεν θα πρέπει να παραβαίνουν άλλους στόχους της πολιτικής προστασίας του περιβάλλοντος, όπως τη διατήρηση και τη βελτίωση της οικολογικής ισορροπίας. Αυτό θα απαιτούσε σημαντικές επενδύσεις.
-Οι Βερολινέζοι καταναλωτές και -τριες θα πρέπει επιτέλους να έχουν δικαίωμα φωνής στη διοίκηση των υπηρεσιών ύδρευσης. Στην BWBθα πρέπει να εισαχθούν η διαφάνεια και η δημοκρατία.-Από αυτά προκύπτει, ότι η επιστροφή των μεριδίων της Veolia θα πρέπει να ακολουθήσει την αρχή της αυστηρής εξοικονόμησης. Θα ήταν καταστρεπτικό για ακόλουθα σχέδια επαναδημοτικοποίησης σε όλη τη Γερμανία, εάν η Ομοσπονδιακή Γερουσία επιχρύσωνε την οπισθοχώρηση της Veolia, όπως συνέβη με την RWE.
Καλούμε την Ομοσπονδιακή Γερουσία για την πραγματοποίηση της επαναδημοτικοποίησης της BWBνα καθίσει σε ένα τραπέζι  με το BerlinerWassertisch, τα συνδικάτα, τις ενώσεις ενοικιαστών και ενοίκων και άλλες εκπροσωπήσεις συμφερόντων και να επιτύχει μία κοινή συναίνεση.

Πηγή: Savegreekwater.org

Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Δημοψήφισμα για το νερό αποφάσισαν και στο δήμο Αμπελοκήπων - Μενεμένης


Τη διενέργεια τοπικού δημοψηφίσματος για το θέμα της ιδιωτικοποίησης του νερού, αποφάσισε ο  Δημοτικό  Συμβούλιο του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης κατά την τακτική συνεδρίαση του της 13 Μαΐου 2013, ύστερα από εισήγηση του δημάρχου Λάζαρου Κυρίζογλου. »»»

Στο σχετικό ψήφισμα, χαρακτηρίζεται «πολύ σοβαρό ζήτημα» η διαχείριση του νερού το οποίο χαρακτηρίζεται «κοινωνικό αγαθό», γι αυτό και το δημοτικό συμβούλιο τάχθηκε κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ.

«Σε πάρα πολλές πόλεις της Ευρώπης εγκαταλείφθηκε η λύση της ιδιωτικοποίησης και παρατηρείται επιστροφή στη δημοτική διαχείριση του νερού. Το ζήτημα της ύδρευσης είναι καταφανώς τοπική υπόθεση και ανήκει στο πεδίο αρμοδιότητας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) Α΄ βαθμού δηλαδή των Δήμων, σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδος και τους Νόμους 3463/2006 (ΔΚΚ) και 3852/2010 (Καλλικράτης)», τονίζεται στο ψήφισμα.

Το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης καλεί την κυβέρνηση «να προβεί στην έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, που προβλέπεται από το άρθρο 216  7 του Ν.3463/2006 για τη ρύθμιση ζητημάτων που αφορούν τον έλεγχο νομιμότητας της διενέργειας του τοπικού δημοψηφίσματος, την προκήρυξη, τη διαδικασία διεξαγωγής της ψηφοφορίας, την εξαγωγή και δημοσίευση του αποτελέσματος».

Πηγή: salonicanews.com

Στον Λευκό Πύργο μέλη του SOSτε το νερό

Στον Λευκό Πύργο βρέθηκαν μέλη του κινήματος SOSτε το νερό τα οποία συνέλεξαν υπογραφές και μοίρασαν ενημερωτικό υλικό ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ.




Στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου το SoSτε το νερό.

Έξω από την Διεθνή Έκθεση Βιβλίου θα βρεθούν σήμερα από τις 19.00 και έπειτα μέλη του Συντονιστικού SOSτε το νερό προκειμένου να μοιράσουν ενημερωτικό υλίκό στους επισκέπτες της εκθέσης καθώς και να μαζέψουν υπογραφές για την Πανευρωπαϊκη καμπάνια "Το νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα".

Το SOSτε το νερό σας καλεί να ενισχύσετε την δράση του και να συνδράμετε στην ενημερωτική καμπάνια.

Συνεδριάζει η γραμματεία την Τρίτη

Συνεδριάζει η γραμματεία του Συντονιστικού SoSτε το νερό την Τρίτη 21 Μάη στο κτίριο Υδραυλικής του ΑΠΘ στις 17.00

Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Την Πέμπτη στις 14.00 η διευρυμένη γραμματεία-συντονιστικό


Το ραντεβού για διευρυμένη γραμματεία-συντονιστικό SOSτε το νερό είναι την Πέμπτη 16/5 το ΜΕΣΗΜΕΡΙ στις 14:00 στον 1ο όροφο του κτιρίου της υδραυλικής του ΑΠΘ.

Ευρεία σύσκεψη για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου


Τα ΔΣ των ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης καλούν φορείς και συλλόγους - μεταξύ αυτών και το SOSTE το νερό- σε ευρεία σύσκεψη σήμερα  Τετάρτη, 15 Μάη, στο θέατρο Κήπου.

Θέμα της συσκεψης θα είναι η απάντηση στην τρομοκρατία και τον αυταρχισμό καθώς και η υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου και του δικαιώματος στη μόρφωση για όλους.

"Σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο για την εκπαίδευση, με τις  εξετάσεις να ξεκινούν, η κυβέρνηση επέλεξε και έβαλε μια ακόμη βόμβα στη δημόσια εκπαίδευση και στο εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών" αναφέρει το σχετικό κάλεσμα.

'Οπως υποστηρίζουν οι εκπαιδευτικοί το Προεδρικό Διάταγμα που προωθείται σχετικά με τις υποχρεωτικές μεταθέσεις μετατρέπει τους εκπαιδευτικούς σε "περιπλανώμενους φαντάρους". Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτουν 1000 καθηγητές περίπου από όλες τις ειδικότητες στα Δυτικό ΠΥΣΔΕ και άλλοι τόσοι στο Ανατολικό ΠΥΣΔΕ Θεσσαλονίκης θα είναι χωρίς οργανική θέση μετά την αύξηση του ωραρίου.

"Την ίδια στιγμή  προετοιμάζει τις μαζικές απολύσεις 12.000 Αναπληρωτών και Ωρομισθίων άμεσα, αλλά και αρκετών χιλιάδων μονίμων εκπαιδευτικών που θα βρεθούν χωρίς διδακτικό ωράριο και οργανική θέση, προωθεί την υπογραφή ΠΔ για την αξιολόγηση – τιμωρία των εκπαιδευτικών που θα οδηγεί ακόμα και σε απολύσεις, δημιουργεί ένα κλίμα τρομοκρατίας στα σχολεία με το νέο πειθαρχικό δίκαιο και την ένταξη εκατοντάδων εκπαιδευτικών σε καθεστώς υποχρεωτικής αργίας" τονίζουν οι εκπαιδευτικοί.

Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Και ο Δήμος Χαλκηδόνας υπέρ του δημοψηφίσματος

Απόφαση υπέρ του δημοψηφίσματος για την πώληση της ΕΥΑΘ και ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού έλαβε και ο Δήμος Χαλκηδόνας. Επιπλέον το δημοτικό συμβούλιο δήλωσε και την υποστήριξη του στο κίνημα SOSτε το νερό.

Δείτε την απόφαση


ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης εναντίον της πώλησης ΕΥΑΘ, ΟΛΘ, ΕΒΖ


Διαφωνία στην πώληση τριών δημόσιων επιχειρήσεων (την Εταιρία Ύδρευσης (ΕΥΑΘ), τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) και την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ)) εκφράζει η Νομαρχιακή Επιτροπή Α΄ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ.

Στη σχετική ανακοίνωση, τονίζεται ότι «δεν πρέπει κάτω από το άγχος της πίεσης των δανειστών να πωληθούν χρήσιμοι φορείς, μόνο για εισπρακτικούς, δημοσιονομικούς λόγους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι φορείς αυτοί πρέπει να μείνουν με το ίδιο καθεστώς λειτουργίας».
Για την ΕΥΑΘ, το ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης σημειώνει ότι δεν είναι ενδεδειγμένη λύση η δημιουργία ιδιωτικού μονοπωλίου στη θέση ενός κρατικού μονοπωλίου.
Για το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, υπογραμμίζει ότι πρέπει να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο, όχι μόνο για οικονομικούς λόγους με βάση την κερδοφορία του, αλλά και για εθνικούς λόγους, δίνοντας βαρύτητα και στην αξιοποίηση όλων των αναπτυξιακών του δυνατοτήτων. «Πρέπει η όποια διαδικασία να αφορά μακροχρόνια παραχώρηση - αξιοποίηση χώρων και να μην αγγίζει την μετοχική σύνθεση του ΟΛΘ» προσθέτει.
Παράλληλα, χαρακτηρίζει την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης  βασικό πυλώνα του αγροτοδιατροφικού τομέα της χώρας μας και συμπληρώνει: «η διασφάλιση της συνέχειας της παραγωγικής δραστηριότητας πρέπει να είναι στις προτεραιότητες».

Πηγή: alterthess.gr

Το νερό στο σφυρί, οι Θεσσαλονικείς πειραματόζωα


Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ s.apostolakis@eleftherotypia.net
Ως πρόβατον επί σφαγήν οδηγεί την ΕΥΑΘ η κυβέρνηση στα χέρια των ιδιωτών, χωρίς, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, να έχει ανακοινωθεί τι, πώς και με ποιους όρους θα πουληθεί, ποιες είναι ευθύνες των ιδιωτών, ποιες οι ασφαλιστικές δικλίδες ή ρήτρες, και τελικά τι ποιότητας νερό θα πίνουν οι Θεσσαλονικείς και πόσο θα το πληρώνουν.

Τη στιγμή που σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως το Παρίσι με 10 εκατ. κατοίκους -μια Ελλάδα δηλαδή-, οι δήμοι παίρνουν πίσω τη διαχείριση του νερού από ιδιώτες, βελτιώνουν τα δίκτυά τους και εξοικονομούν πόρους, μειώνοντας παράλληλα την τιμή και εξασφαλίζοντας κέρδη εκατομμυρίων ευρώ, η ελληνική κυβέρνηση δεν βλέπει (ή μήπως δεν τη νοιάζει;) ότι το πείραμα της ιδιωτικοποίησης του νερού απέτυχε. Παράλληλα, μία τεράστια καμπάνια συλλογής υπογραφών γίνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη, για να υποχρεώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πάρει θέση και να απαγορεύσει την ιδιωτικοποίηση του νερού, κλείνοντας όσα παράθυρα έχει αφήσει ανοιχτά η ευρωπαϊκή νομοθεσία στις μεγάλες εταιρείες για την εκμετάλλευση του φυσικού αγαθού.

Χωρίς κανόνες

«Η Διεθνής Τράπεζα και το ΔΝΤ προσπαθούν να προωθήσουν την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων και δημοτικών εταιρειών ύδρευσης ξεκινώντας στον ευρωπαϊκό Νότο, αλλά δεν υπάρχουν ούτε κανόνες ούτε ξεκάθαρος τρόπος για το πώς θα συμμετέχουν οι ιδιώτες», λέει στην «Κ.Ε.» ο καθηγητής Υδραυλικής και Τεχνικής Περιβάλλοντος της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ Μάριος Βαφειάδης.

Υπογραμμίζει ότι «από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης δεν έχει ανακοινωθεί μία μελέτη με τους τεχνικούς, οικονομικούς και περιβαλλοντικούς όρους, αλλά και τις ρήτρες που πρέπει να τεθούν προς τους ιδιώτες που θα αγοράσουν το 51% της ΕΥΑΘ». Ανοιχτό παραμένει και το θέμα της διαχείρισης των πηγών της Αραβησσού, αλλά και των επεκτάσεων της ΕΥΑΘ στη Χαλκιδική στους γύρω νομούς αλλά και στα νησιά.

«Ο ιδιώτης μπορεί να ζητήσει από το κράτος να του φτιάξει το δίκτυο, καθώς αυτός θα έχει μόνο την ευθύνη της διαχείρισής του. Μπορεί να ζητήσει να φτιάξει το κράτος εργοστάσιο στην Αραβησσό ή στον Αλιάκμονα για να καθαρίζει το νερό με τη δικαιολογία ότι έχει μόνο την ευθύνη της διανομής του. Οπότε ποιο το κέρδος; Οι πηγές της Αραβησσού και του Αλιάκμονα περιλαμβάνονται στο πακέτο που θα πουληθεί; Και αν ναι, τότε ποιος εμποδίζει τον ιδιώτη να χρησιμοποιεί ανεξέλεγκτα το νερό των πηγών, να το εμφιαλώνει και να το διαθέτει στην αγορά; Αν χρειαστεί να γίνουν φράγματα και έργα για τη συλλογή του νερού, ποιος θα τα φτιάξει; Ποιος καθορίζει την ποιότητα του νερού; Και τελικά πόσο θα κοστίσει όλο αυτό για τους καταναλωτές; Η κυβέρνηση αποφάσισε απλά να πουλήσει την ΕΥΑΘ, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία εμπεριστατωμένη μελέτη που να καθορίζει τους όρους. Αν μείνουν ελεύθεροι οι όροι, τότε ο ιδιώτης δεν έχει λόγο να πουλάει φτηνό νερό. Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να γνωρίζει τι ακριβώς θέλει», υπογραμμίζει ο Μ. Βαφειάδης.

Σε δημοψήφισμα

Η απόφαση του Δήμου Θεσσαλονίκης για τη διενέργεια δημοψηφίσματος είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη μη ιδιωτικοποίηση. «Με αυτή την απόφαση η Θεσσαλονίκη μπαίνει στον ευρωπαϊκό χάρτη των πόλεων όπου οι δημότες αποφάσισαν τι θα γίνει με το πόσιμο νερό τους», λέει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην ΕΥΑΘ (ΣΕΕΥΑΘ) και μέλος της γραμματείας του συντονιστικού «SOSτε το νερό», Γιώργος Αρχοντόπουλος. Υπέρ του δημοψηφίσματος έχουν ταχθεί επίσης οι δήμοι Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Πυλαίας - Χορτιάτη και Ωραιοκάστρου, ενώ παρόμοιες αποφάσεις αναμένονται από τη Χαλκηδόνα και τη Θέρμη. Στο δημοψήφισμα πρέπει να συμμετάσχει το 50% των κατοίκων. Η Περιφερειακή Ενωση Δήμων Θεσσαλονίκης έχει ταχθεί κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ. Ιδρυσε συντονιστική επιτροπή που θα ζητήσει από το ΤΑΙΠΕΔ να αποκτήσει την ΕΥΑΘ.

Υποβάθμιση

Ο κ. Αρχοντόπουλος φέρνει ως παράδειγμα κακών συνεπειών της ιδιωτικοποίησης τη Μονάδα Βιολογικού Καθαρισμού Θεσσαλονίκης και τη Μονάδα Κατεργασίας Αποβλήτων (ΜΚΑ), που για λογαριασμό της ΕΥΑΘ διαχειρίζεται η Suez μέσω της ΑΚΤΩΡ. Και οι δύο είναι υποβαθμισμένες, υποστηρίζει, με αποτέλεσμα τα λύματα να χύνονται χωρίς επεξεργασία στον Θερμαϊκό.

«Ο βιολογικός είναι ηλικίας άνω των 20 ετών. Την ευθύνη της συντήρησης την έχει το κράτος, αλλά δεν υπάρχει έλεγχος για το τι κάνει εκεί ο ιδιώτης. Η λειτουργία του είναι προβληματική εδώ και 10 χρόνια. Διαχειρίζεται τα αστικά λύματα και η κατάστασή του είναι λίγο καλύτερη από τη ΜΚΑ, που διαχειρίζεται τα βιομηχανικά απόβλητα, όπου όμως δεν λειτουργεί τίποτα», τονίζει.

Στις 30 Απριλίου, με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Γιώργου Τσαμασλή, διακόπηκε η λειτουργία της ΜΚΑ. Προηγήθηκαν δύο προειδοποιήσεις, το 2010 και το 2012, καθώς η προβληματική λειτουργία της είχε αποτέλεσμα να χύνονται ανεπεξέργαστα τα βιομηχανικά απόβλητα στον Θερμαϊκό. Ο κ. Τσαμασλής επισημαίνει ότι η λειτουργία της μονάδας ήταν προβληματική από το 2008.

Ενα άλλο παράδοξο είναι η υποψηφιότητα της γαλλικής SUEZ. Η εταιρεία, μέσω της ΑΚΤΩΡ του Γ. Μπόμπολα, έχει το 5,4% της ΕΥΑΘ και διαχειρίζεται το βιολογικό καθαρισμό και το διυλιστήριο νερού. Οπως λέει ο Γ. Αρχοντόπουλος, το 25% της SUEZ ανήκει στη γαλλική εταιρεία φυσικού αερίου «Gaz de France». Το 35% της «Gaz de France» ανήκει στο γαλλικό Δημόσιο. «Θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν την ΕΥΑΘ, αλλά την παίρνουν από το ελληνικό Δημόσιο για να τη δώσουν στο γαλλικό», τονίζει.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ: «Η απόφαση για δημοψήφισμα, πρώτο βήμα για να μην περάσει το ξεπούλημα δημόσιων αγαθών»


"Η ιστορική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ και υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το θέμα, αποτελεί την πρώτη μεγάλη νίκη, στον αγώνα για να μην περάσει το ξεπούλημα των δημοσίων αγαθών.  Μια νίκη που ήρθε έπειτα από την έντονη πίεση και τις συνεχείς κινητοποιήσεις τόσο του σωματείου της ΕΥΑΘ, όσο και των πρωτοβουλιών που έχουν σχηματιστεί.

Ενώνουμε τη φωνή μας με όσους αντιστέκονται και αγωνίζονται για να μην περάσει το Νερό σε χέρια ιδιώτη. Στηρίζουμε και συμμετέχουμε στην κίνηση “SOSTE ΤΟ ΝΕΡΌ” και καλούμε την κοινωνία της πόλης να πει ένα μεγάλο ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, δίνοντας ηχηρό μήνυμα στην τρικομματική κυβέρνηση που πλιατσικολογεί στο δημόσιο πλούτο της χώρας.

Καλούμε τα Δημοτικά Συμβούλια, όλων των δήμων του πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης να πάρουν άμεσα ανάλογες αποφάσεις και να δώσουν τη μάχη για να σωθεί το Νερό και μια κομβικής σημασίας επιχείρηση" αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.






«SOSΤΕ το Νερό» – Κινητοποιήσεις και δημοψήφισμα για την ΕΥΑΘ


Χριστίνα Σακαλή


Το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ δεν είναι καινούριο, όμως πρόσφατα επανήλθε στο προσκήνιο μετά την απόφαση της κυβέρνησης να πουλήσει σε ιδιώτες την πλειοψηφία (51%) των μετοχών της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη. Η ΕΥΑΘ βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ΤΑΙΠΕΔ που αποφασίζει και την τιμολογιακή της πολιτική ήδη από το 2011, με σκοπό τη δρομολόγηση της ιδιωτικοποίησής της.

Η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση ενός πολύτιμου, αναγκαίου και τόσο βασικού αγαθού όπως το νερό που σε πολλές πόλεις της Ευρώπης ξαναπερνάει σε δημόσια ιδιοκτησία και έλεγχο, είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής της μνημονιακής πολιτικής και εκφράζει τις επιταγές της Τρόικα για την ιδιωτικοποίηση πολλών κερδοφόρων και νευραλγικών για την ελληνική οικονομία και τους πολίτες επιχειρήσεων όπως π.χ. τα λιμάνια, ο ΟΣΕ, η ΔΕΠΑ κτλ.

Ταυτόχρονα με τη δρομολόγηση της ιδιωτικοποίησης έχει αναπτυχθεί και η πρωτοβουλία για την υπεράσπιση της ΕΥΑΘ, με τη σύσταση του Συντονιστικού S.O.S.ΤΕ ΤΟ ΝΕΡΟ, στο οποίο συμμετέχουν το σωματείο των εργαζομένων, φορείς, άτομα και συλλογικότητες. Το Συντονιστικό αυτό οργάνωσε τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν τη Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου, ημερομηνία που έληγε η πρώτη φάση του διαγωνισμού εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εξαγορά της ΕΥΑΘ. Την ίδια μέρα που πραγματοποιήθηκαν οι κινητοποιήσεις, το συντονιστικό έθεσε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης και κατάφερε να περάσει η πρόταση για δημοψήφισμα με το ερώτημα: «Ναι ή Όχι στην Ιδιωτικοποίηση».

Η απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο για τη διενέργεια δημοψηφίσματος είναι από πολλές απόψεις ιστορική και ιδιαίτερα σημαντική. Στο βαθμό που το δημοψήφισμα πραγματοποιηθεί, πρέπει να δοθεί η μάχη για μια όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πλειοψηφία που θα ψηφίσει “Όχι”. Κάτι τέτοιο θα αποτελέσει ένα ηχηρό χαστούκι στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων.

Από την άλλη, δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες γιατί πολλά είναι και τα εμπόδια που μπορούν να προκύψουν στην πορεία. Το παράδειγμα σε άλλες πόλεις της Ευρώπης δείχνει ότι σε πολλές περιπτώσεις, δημοψηφίσματα για το ίδιο θέμα έχουν οργανωθεί με τέτοιο τρόπο που είτε δεν είχαν συμμετοχή, είτε ήταν διατυπωμένα με εκβιαστικό τρόπο και εξανάγκασαν στην ουσία τον κόσμο να δεχθεί την ιδιωτικοποίηση. Ακόμα πρέπει να θυμηθούμε το παράδειγμα της Ιρλανδίας με το δημοψήφισμα για τη συνθήκη την Νίκαιας, όπου μετά το αρχικό “Όχι”, οργανώθηκε 2ο δημοψήφισμα, και ασκήθηκαν τεράστιες πιέσεις, ώστε ο λαός να ψηφίσει «σωστά».

Επιπλέον η ιδιωτικοποίηση αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή και μνημονιακή δέσμευση της κυβέρνησης. Με αυτή την έννοια, το δημοψήφισμα μπορεί να γίνει αλλά να μην έχει δεσμευτική ισχύ για την κυβέρνηση.

Κατά συνέπεια υπάρχει η ανάγκη για έντονη πίεση το επόμενο διάστημα, με την ανάπτυξη κινηματικών διαδικασιών και εκστρατείας κατά της ιδιωτικοποίησης, στην οποία να μπουν μπροστά οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και να συσπειρώσουν τους πολίτες.

Οι περισσότεροι Θεσσαλονικείς γνωρίζουν το θέμα, και στην μεγάλη τους πλειοψηφία είναι κατά της ιδιωτικοποίησής. Πρέπει να γίνει προσπάθεια οργάνωσης κατά γειτονιά, ώστε να νιώσει ο κόσμος την δύναμη του, και ότι μπορεί να ανατρέψει αυτήν την πολιτική. Μόνο με αυτό τον τρόπο υπάρχει η ελπίδα ότι δεν θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του νερού που αποτελεί βασικό αγαθό για όλους και πρέπει να παραμείνει δημόσιο προς όφελος των πολιτών.
Πηγή: xekinima.org

Συνεδρίαση συντονιστικού SOSτε το ΝΕΡΟ

Η επόμενη συνεδρίαση του Συντονιστικού SOSτε το ΝΕΡΟ θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16 Μάη στον 1ο όροφο του Εργατουπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και ώρα 19:30.